MAGYAR LOVAGKÖNYV - A FEUDALIZMUS KÉZIKÖNYVE- Hit, Isten, Haza, Becsület!

Titkos-társaságok, lovagrendek, szerzetesrendek. A felszentelt király lovag is. Koronázás, lovagavatás. Keresztes-hadjáratok, lovagrendek. A keresztény egyház és a Római Szent Birodalom létrejötte. Magyar uralkodók, fejedelmek, pápák/Lehoczky József/

Ismerjük meg a lovagrendeket is: a kezdetektől, a fejlődéseken át, egészen a XXI. századig!               

lovagk.e.konyv.jpg

gyogyito.ero@gmail.com

A feudalizmusnak elnevezett korszak, a későbbiekben középkornak nevezett időszak jellemzője; de már számos történész visszautasította a történelem ókorra, középkorra és új, majd legújabb korra felosztását. Főként a középkor elnevezése vitatott és szerencsétlen. Ugyanis abból a humanista felfogásból indul ki, amely az újkort közvetlenül a klasszikus ókori műveltséghez igyekezett kapcsolni, és ezért a közbeeső kort dekadens átmeneti kornak tekintette. A történelem ilyen korszakokra felosztása azért helytelen, mert a történelem mindig is egymásból következő okok és okozatok fejlődése volt, valójában törések és szünetek nélkül. Ebből következőleg máig is vitatott, hogy mikor kezdődött, vagy mikor végződött a középkor. Könyvünkben is éppen ezért a feudalizmust és annak magyarországi jelenlétét áttekintvén nem a magyar társadalom fejlődését kell először megnéznünk, ha teljes áttekinthető, összefüggéseket is felismerő képeket akarunk kapni, hanem át kell tekintenünk a frank, majd német-római birodalommal fennálló szokásrendi és jogrendi kapcsolatok miatt, azok lényegi társadalmi-hierarchiai és jogi összefüggéseit is; minthogy Magyarország Királysága német mintára és német segítséggel lett megalapítva, államszerkezete és egyháza pedig, kiépítve.

    A Szent Koronát a pápától kérte Szent István király, hogy ne legyen a lengyelhez és a csehhez hasonlóan a római császár hűbérese, de a korona elnyerésében támogatta Henrik császár is.

    Ugyanakkor, mivel Nagy Károly, frank uralkodó, 800 karácsonyán a pápa által római császárrá lett szentelve és koronázva, így megújította, mint akkor mondták, a” Nyugati Római Szent Birodalmat”; - így ezidőtől a frank, majd a keleti frank, azaz a német királyok lettek a római császárok.

    I. Ottó /962-től császár: de már 936-tól német király/ idejétől ezért a ” Német Nemzetiségű Római Szent Birodalom” császárainak neveztettek a német királyok 1806-ig, a birodalom megszűnéséig. Ez pedig, azokat a logikai összefüggéseket adja, melyeket ismernünk kell, hogy megértsük a német birodalom és a magyar birodalom kapcsolatát. Nézzünk néhány ilyet:

     A német királyt a nép, pontosabban a birodalmi gyűlés, majd a választófejedelmek választják. A német királyt megkoronázzák német királlyá, de ekkor még nem császár.   Császár az után lesz, hogy a pápa római császárrá koronázza. A pápa meg is tagadhatja a császárrá felkenést és koronázást.

    A pápai államot Nagy Károly apja, Pippin alapította, mely alapítást a birodalmi gyűlés is, majd I. Ottó császár is megerősítette. Így a pápai állam valójában a birodalom hűbére.

   Viszont a császár csak a pápa által lehet császárrá. Ez a „kettős kard eszméje”, mely az invesztitúra harcokhoz is vezetett. A császár, minthogy a pápai állam császári alapításánál fogva a pápai állam hűbérura, ő a pápaság és az egész kereszténység védelmezője. Magát ő is Krisztus földi helytartójának tekinti, csakúgy, mint a pápa, minthogy ő a pápa hűbérura. „ Rex et sacerdos”, vagyis „király és pap”,- mint ahogy egy zsinat már Nagy Károly császárt nevezte. És itt lép be Magyarország új állama a keresztény egyházba. Szent István király is, feladatát, és hivatástudatát tekintve„ rex et sacerdos”, bár ő sohasem nevezte így magát, de intelmeiben írja: „ Ám, ha a hitnek pajzsát tartod, rajtad az idvesség sisakja is.” Ő is egyházakat alapító apostoli feladatokat ellátó uralkodó, ki a passaui püspökség fennhatósága alatt kezdi meg püspökségei alapítását. Először Esztergomot, másodiknak Veszprémt.

   A magyarok ugyan mindig kihangsúlyozták, hogy nem hűbéresei sem a pápának, sem a császárnak, hanem Magyarország önálló birodalom, de minthogy a pápától származott a korona, a pápák magukat Magyarország hűbérurának tekintették, a nyugati feudális jog szerint. /Különösképpen az invesztitura-harcok idejétől!/ Ezt később érvényre is próbálták juttatni, de sikertelenül.

        Minthogy pedig a /német-/római császárok magukat a pápa hűbérurának tekintették, ezért a pápától nyert magyar Szent Koronát is, mely hűbéresüktől származott, saját hűbérüknek tekintették. És ez az igény mindvégig fellépett a későbbiekben. Természetesen csak próbálkozás volt a részéről.     Ezeknek az összefüggéseknek az ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a kort. Ebből következik, hogy a római előzményekre is, majd a kereszténység európai fejlődésére is rátekintsünk.    www.novumpocket.com 

Megrendelés: Ön emailben megrendeli tőlünk a kiado@novumpocket.com  email címen a könyvet, mi elküldjük Önnek az Ön által megadott email címre a számlát. Az emailban ismertetett módon Ön kiegyenlíti a számlát, s azonnal postázzuk Önnek a könyvet. - A könyv terjedelme: 555 old.; -ára 4570 Ft+ szállítási köétség, mely belföldön 1080 Ft, külföldön 2700 Ft. 

28._kep_lovagavatas_egy_belga_kronikaban.jpg

Lehoczky József: Magyar lovagkönyv, a feudalizmus kézikönyve -

Kiadója: Novum Publishing GMBH A-7311 Neckenmarkt Rathausgasse 73.

Tel:  +43 2610 431 111 60

Fax: +43 2610 431 11 26

Internet: www.novumpocket.com

               kiado@novumpocket.com

Austria - Germany - Hungary -Spain - Switzerland

  

 Kiadó: Novum

Már nem a Novum Kiadónál van a szerzői és a forgalmazási jog!

Megrendelés:  

A könyvet jelenleg a kiadás PDF formátumában veheti meg, 500 Ft-os áron!

Megrendelés:  - gyogyito.ero@gmail.com   email címre írott igényléssel.

 

Ezután Önnek kiküldjük a számlát az Ön által megadott email címre. Ön a könyv árát átutalja nekünk. Ezután elküldjük önnek a PDF formátumú könyvet.- A könyv terjedelme: 555.oldal - 

  

    Új szempontok szerinti történelem-szemlélet! Egyháztörténeti és jogtörténeti OK és OKOZAT közti összefüggések!   

    Könyvtárából nem maradhat ki! A bal kéz felöli menüpontok tartalmazzák vázlatosan a könyvben tárgyalt fejezetek témáit! Tekintse meg a menüpontokat! Ne késsen el megrendelni a könyvet!

lovagk._vasarlasi_teszt.jpg

gyogyito.ero@gmail.com  lovagkonyv_cimlap.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 11
Heti: 70
Havi: 314
Össz.: 48 477

Látogatottság növelés
Oldal: 30. Tekintsük át mégegyszer a hűbéri társadalom szerkezetét!
MAGYAR LOVAGKÖNYV - A FEUDALIZMUS KÉZIKÖNYVE- Hit, Isten, Haza, Becsület! - © 2008 - 2019 - novella-vers.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »